Eerste Westlandse Fietsheld benoemd

210125 fietsheld Sjaak

Uit 35 aanmeldingen heeft de jury van de ‘Westlandse Fietsheld 2020’ besloten om Sjaak van den Ende (69) te benoemen tot fietsheld van 2020. Uit handen van juryvoorzitter Pieter Varekamp en onder toeziend oog van fietsburgemeester Marja van der Ende is maandag 25 januari een mooi prijzenpakket uitgereikt aan de allereerste Westlandse Fietsheld.

De jury schrijft in het juryrapport dat de winnaar voldoet aan de gestelde criteria: Motivatie (enthousiasme over gebruik van de fiets), impact (positieve impact op omgeving, mens en milieu) lifestyle (bewust fietsen: gezond en sportief).
Volgens de jury heeft Sjaak van der Ende meerdere van de hier bovengenoemde argumenten: sportfietser, in binnen- en buitenland, moedigt anderen aan en ondanks een ernstig ongeval fietst hij nog steeds.

Uit het juryrapport over Sjaak van den Ende:
“De heer Van den Ende heeft de Alpe d’Huez, Mont Ventoux etc beklommen, is ook van De Lier naar midden Frankrijk gefietst. Bijzonder is dat de heer Van den Ende in september 2019 een ernstig ongeluk heeft, moet vechten voor zijn leven, ligt dagen in coma en revalideert van een dwarslaesie. En dan wil hij maar één ding: een aangepaste lig-racefiets. Met een crowdfunding actie wordt de fiets (mede)bekostigd. September 2020 maakt Sjaak op het Wollebrand-parkoers zijn eerst “fietstocht” van 3 km. Bij het ‘opstappen’ heeft de heer Van den Ende twee buddies nodig. Er is inmiddels groep van 20 fietsvrienden en wordt er elke maand 30 kilometer gefietst.
De heer Van den Ende is enorm enthousiast, ondanks zijn beperkingen, maar het fietsen heeft duidelijk een positieve impact op zichzelf en zijn omgeving en is hij bewust bezig met gezond en sportief fietsen. Ook enthousiasmeert hij nog iedere dag andere mensen om te gaan fietsen.”

De jury voor de benoeming van de Westlandse Fietsheld bestaat uit:
Pieter Varekamp, wethouder Verkeer gemeente Westland
Liesbeth Koornneef, directeur Vitis Welzijn
Rob Warmenhoven, directeur Westland Adviesgroep
Ronald de Bruin, directeur De Bruin Fietsen

Categorieën