Nieuwe column Fietsburgemeester – Het Hele Westland

Koud en guur…

Tegenwind

Buiten is het koud en guur. De herfst heeft zich alweer een paar dagen flink laten voelen. Alle reden om de fiets minder te pakken en in de auto naar werk of afspraken te gaan. Of juist niet?

Ik herinner me nog levendig de hagelstenen op mijn blote oren, toen ik 14 was en de Haagsche Courant rondbracht in een buitenwijk. Nog geen rijbewijs of brommer, alleen een fiets waarmee ik van maandag tot en met zaterdag op pad was door weer en wind.
Het heeft me gehard, die krantenwijk. Regen en wind doen me niet zoveel meer, tenzij het echt onveilig wordt zoals bij windkrant 10, sneeuw en ijzel. Maar ook daar kun je je op kleden en je fiets veiliger maken.

Wist je bijvoorbeeld dat je een hoop ellende kunt voorkomen door je fietszadel een stukje lager te zetten? Glij je weg, dan zet je sneller je voeten op de grond. Een mooie tip van de voorzitter van Fietsersbond Westland, Frans Visée. Je banden iets leeg laten lopen, helpt ook om meer grip te hebben.

Zo blijven er weinig redenen meer over om niet op de fiets te stappen in de komende donkere maanden. Want hoe heerlijk is het om na een fietsrondje door de regen als een verzopen katje onder de douche te stappen? Daar slaap je gegarandeerd beter door.

Fietsen is gezond, ook in herfst en winter!

Marja van der Ende
Fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland

Categorieën