DOOR: CAREL VAN DER VELDEN (met dank aan medewerking van AD Nieuwsmedia)

Uit de auto: ‘Alle Westlanders aan de leasefiets’

op initiatief van Lease a Bike en Fietsersbond Westland

AD @Thierry Schut

Uit de auto en op de fiets. Met dit motto werkt de Fietsersbond Westland mee aan een actie om Westlandse bedrijven en hun werknemers te interesseren voor een fiscaal aantrekkelijk leaseplan. Deelnemers kunnen voor slechts enkele tientjes per maand over een kostbare e-bike beschikken.

Iedere belastingadviseur weet het: wie de weg weet in het woud aan belastingregelingen, kan bakken met geld verdienen. Dat geldt ook voor het leasen van een fiets, een fiscale regeling die twee jaar geleden in het leven is geroepen om werknemers te stimuleren op een sportievere en milieuvriendelijker manier naar het werk te reizen.

“De interesse in het Westland is tot dusver echter gering”, weet voorzitter Frans Visee van de Fietsersbond Westland. “En dat geldt eigenlijk voor het gehele land. Deels komt dat voort uit onbekendheid met de regelingen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Wij zijn een pilot begonnen in samenwerking met de Westland Adviesgroep, De Bruin Fietsen en het bedrijf Lease-A-Bike. Andere afdelingen van de Fietsersbond in Nederland kijken belangstellend mee. Als het lukt, krijgt dit project elders in het land een vervolg.”

Andere ondernemers
Assurantiekantoor De Westland Adviesgroep in ’s Gravenzande probeert het ijs te breken voor andere ondernemers. “Het bedrijf wil met deze arbeidsvoorwaarde de binding met het personeel vergroten”, zegt Visee. Ook willen ze mensen stimuleren meer te bewegen, waarmee ook een bescheiden bijdrage wordt geleverd in de strijd tegen opwarming van de aarde.”

Het resultaat mag verbluffend worden genoemd. “Alle 21 personeelsleden van Westland Adviesgroep hebben hun interesse kenbaar gemaakt voor een leasefiets van de werkgever. Ze gaan hem op korte termijn uitzoeken”, zegt de voorzitter van de Fietsersbond. “Het is vermoedelijk vooral onbekendheid die andere werkgevers tot dusver tegenhoudt. Vandaar dat we met een informatieve website komen. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Al zorgt elke regeling uiteraard voor wat administratief werk.”

Elders in het land wordt met interesse gekeken naar het verloop van de proef. Want op het gebied van mobiliteit is het Westland een gebied met twee gezichten. Aan de ene kant valt het gebied op door grote aantal kilometervreters dat in de vrije tijd op een racefiets stapt. Het Westland is echter ook een gebied waar jongeren zodra het kan een auto kopen en dit voortuig volop gebruiken.

Klimaatdiscussie
Frans Visee ziet echter ook op dit punt een kentering, die kan worden versterkt door de nieuwe leaseregeling. “De afgelopen jaren zie je dat meer mensen de fiets pakken. Mensen willen vitaal blijven en ook de klimaatdiscussie laat hen niet onberoerd. Elektrische fietsen waren eerst vooral iets voor ouderen, maar steeds meer jongeren ontdekken de tweewieler. En dat is positief, zeker als je bedenkt dat de helft van alle autoritten korter dan 7,5 kilometer is. De fiets en de elektrische fiets vormen een prima alternatief.”

Directeur Rob Warmenhoven van de Westland Adviesgroep vertelt dat hij onder zijn relaties graag reclame gaat maken voor de leaseregeling.

“Als proef heeft medewerkster Jonneke van der Berg als eerste van de regeling gebruik gemaakt. Ik was een beetje bang voor een hoop papierwerk, maar dat is er helemaal niet. Het werkt verrassend eenvoudig. In een tabel kun je eenvoudig opzoeken wat de maandelijkse inhouding op het salaris wordt. Het werkt net als bij een leaseauto. Al is de leasefiets veel goedkoper natuurlijk.”

Categorieën