Jan de Vreede benoemd tot Westlandse Fietser van het jaar 2021 & Karin Zwinkels nieuwe Fietsburgemeester

Fietsburgemeester Karin Zwinkels

Uit 55 aanmeldingen heeft de jury van de tweede editie van ‘Westlandse Fietser van het jaar’ besloten om Jan de Vreede (71) te benoemen tot fietser van 2021. Uit handen van de nieuwe fietsburgemeester Karin Zwinkels en onder toeziend oog van juryvoorzitter Pieter Varekamp is donderdag 27 januari een fraaie wisseltrofee aan Jan uitgereikt. De trofee is ontworpen door de Westlandse kunstenares Willemien Mostert.

Om te komen tot een fietsheld weegt de jury de toelichting van de aanmeldingen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van jury criteria, te weten: Motivatie (enthousiasme over gebruik van de fiets), impact (positieve impact op omgeving, mens en milieu) lifestyle (bewust fietsen: gezond en sportief).

Gezien de brede maatschappelijke betrokkenheid (rommel opruimen, praatje maken met eenieder), het uitdragen van ‘alles op de fiets doen’, besluit de jury Jan de Vreede (71) te benoemen tot fietsheld van 2021.

Uit het juryrapport: De heer De Vreede fietst door Naaldwijk en Honselersdijk met een knijper, raapt afval. Hij neemt dat mee in een emmer. Er zit een speciale beugel op zijn fiets, waar de emmer in hangt. De heer de Vreede verzorgt verder voor meerdere mensen de tuin, omdat die dat zelf niet meer kunnen. Hij doet dit allemaal op de fiets. Hij spreekt ook jongelui aan in het park geen vuil neer te gooien! Al met al is dit een hele functionele manier om je fiets in te zetten. Het geeft aan dat je een fiets voor allerlei zaken kan inzetten. Het werk dat door De Vreede – op zijn fiets – wordt uitgevoerd heeft letterlijk grote impact op de omgeving (schoon) en mens (leren om je omgeving schoon te maken/houden). Met deze hobby lekker actief en gezond bezig in de buitenlucht!

De heer De Vreede is wat de jury betreft een voorbeeld fietser!

De jury voor de benoeming van de Westlandse Fietsheld bestaat uit:
Pieter Varekamp, wethouder Verkeer gemeente Westland
Liesbeth Koornneef, directeur Vitis Welzijn
Rob Warmenhoven, directeur Westland Adviesgroep
Ronald de Bruin, directeur De Bruin Fietsen

Benoeming nieuwe Fietsburgemeester
Tijdens de uitreiking van de Westlandse Fietser van het Jaar is tevens de nieuwe Fietsburgemeester benoemd. Karin Zwinkels neemt de ambtsketting over van de eerste Westlandse Fietsburgemeester Marja van der Ende. De Fietsburgemeester wordt voor twee jaar benoemd en is in de eerste plaats een promotor om meer mensen op de fiets te krijgen. Daarvoor werkt de Fietsburgemeester samen met zowel mensen vanuit de directe samenleving, als (sociale) instellingen, bedrijven als de gemeente en alle lokale politieke partijen. De Fietsburgemeester zorgt ervoor dat samen belangrijke zaken zoals gezondheid en milieugerelateerde voordelen van het fietsen aan het licht worden gebracht. Samen worden er nieuwe ideeën ontdekt, initiatieven opgezet en wordt er samengewerkt met anderen en om het fietsen te promoten.

Ode aan de fiets en de fietser
De Westlandse kunstenaar Willemien Mostert heeft in opdracht van de Fietsersbond Westland een wisseltrofee ontworpen en gemaakt. Voor de winnaar van de ‘Westlandse fietser van het jaar’ heeft Mostert vele invalshoeken samengebracht. Want de fiets is veel meer dan een vervoermiddel, het is ook een mentaliteit – een keuze van onthaasting, voor de waarde van het landschap en tegelijkertijd voor gezonde beenspieren en een frisse neus. En dát is echt een ode in alle toonaarden waard.

(Foto: Thierry Schut)

Categorieën