Column Fietsburgemeester – Het Hele Westland (18-8-2021)

Fietsen op een e-bike: jong geleerd oud gedaan?

Ze zoeven me regelmatig voorbij: jongeren op een e-bike. Het beeld wekt herinneringen aan mijn krantenwijk op. Door weer en wind met een fiets met drie versnellingen dagelijks de Haagsche Courant rondbrengen in een buitenwijk met veel tuinderslaantjes. Wat een weelde hebben jongeren tegenwoordig. Ik maak me zorgen om hun spierkracht, die ontwikkelt zich zo toch niet?

Zelf koop ik pas een e-bike als ik niet meer op eigen kracht kan fietsen. Ik ben opgevoed in ‘alles zelf doen’. Ook mijn ouders fietsen nog zonder ondersteuning. Toen mijn broer vertelde een e-bike voor zijn dochter gekocht te hebben, was mijn verbazing groot. De gegronde reden kwam erachteraan: het OV vermijden in tijden van corona en toch een lange afstand afleggen. Dat dan weer wel….

Hoewel ik dus een vette mening heb over jongeren op een e-bike, verandert deze langzaam. Vorige week verscheen in het AD een artikel over ongelukken waarbij ouderen de snelheid en zwaarte van de e-bike vaak niet goed kunnen inschatten. Fietsersbond Westland ziet het liefst zoveel mogelijk mensen op de fiets, maar het moet wel veilig gebeuren. Daarom worden door de landelijke Fietsersbond e-bikelessen georganiseerd om te leren omgaan met de e-bike.

Over dertig jaar zullen deze lessen natuurlijk overbodig zijn. Dan heeft de huidige jongere generatie het gebruik van de e-bike al volop in de spieren ontwikkeld. Zij schatten snelheid en zwaarte dan hoogstwaarschijnlijk prima in. Jong geleerd, oud gedaan…

Marja van der Ende
Westlandse Fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland