Column Fietsburgemeester – Het Hele Westland (21-7-2021)

Fietshelmpie

“Ik ga echt niet met zo’n ding op m’n kop fietsen”. Ik hoor het vaak, als anderen mijn mooie blauwe fietshelm vol afschuw aanschouwen. Iedereen bepaalt dat nu nog voor zichzelf, maar gaat dat veranderen?

In 2020 is het hoogste aantal fietsers sinds 25 jaar verongelukt: 229 (NL). Een groep artsen pleit nu voor een helmplicht. Zij zien dagelijks de pijnlijke gevolgen van het niet dragen van een fietshelm.

De Fietsersbond ziet wel voordelen, maar gelooft niet in een helmplicht. Uit onderzoek kwam naar voren, dat veel e-bikers niet meer op de fiets stappen als een helm verplicht wordt. Dat willen we natuurlijk ook niet, want fietsen houdt een mens gezond. En ligt die verantwoordelijkheid wel bij de fietser? Of kan de automobilist zich ook aanpassen? Een betere scheiding van auto- en fietsverkeer kan de juiste oplossing zijn. Daar pleit de Fietsersbond voor.

Nou fiets ik zelf niet op een e-bike, maar ik heb wel dat fietshelmpie op als ik op tempo ga fietsen (voor m’n eten). Dat komt door het verleden en bescherming tegen pijn voor mijn familie, die al genoeg meegemaakt heeft op dat gebied. Het verleden weerhoudt ons niet van het fietsen, maar we houden wel meer rekening met elkaars gevoelens.
Toch heb ik ook zo mijn momenten waarop ik makkelijk doe. Dat kapsel moet toch ook netjes blijven onderweg naar een afspraak… 😉

Marja van der Ende
Fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland