Column Fietsburgemeester – Het Hele Westland (22-9-2021)

Dat kleine stukje fietspad

Plas van Alle Winden
foto: WOS Media Beeld-auteur: WOS Media

Stiekem het bruggetje over, kijken of er niemand wandelt die alle recht heeft om er iets van te zeggen dat ik daar eigenlijk niet mag fietsen…. Snel dat stukje langs riet en water, geen zin om om te fietsen. Ik doe het regelmatig en ben niet de enige.

Het houdt de gemoederen al ruim anderhalf jaar bezig: een fietspad langs de Plas van Alle Winden. Toen wethouder Varekamp mij in maart 2020 de fietsburgemeestersketting omhing, legde Fietsersbond Westland hem meteen de vraag voor. Kan er een fietspad aangelegd worden tussen de Poelzone en Rijnsburgerweg? Een onderzoek werd in gang gezet.

Vele maanden verstrijken zonder resultaat, wel discussie. Ook Westland Verstandig stelt in april vragen aan B&W. Begin september volgt het antwoord, dat kort samengevat kan worden als: “zo simpel is het niet”.

Onlangs ontdekten we waarom het zo simpel niet is. Samen met wethouder, belanghebbenden, omwonenden en bestuursleden van Fietsersbond Westland maakten we een wandeling om de situatie goed te bekijken. Er blijkt namelijk een gevaarlijke situatie te kunnen ontstaan wanneer fietsers langs de uitritten van de woningen aldaar fietsen. Daar moet goed overleg over zijn en een plan voor komen, waarin ellende in de toekomst wordt voorkomen.

Ik ga weer in de wachtstand en neem me voor om volgende keer gewoon even een blokje om te gaan. Zal het bij een voornemen blijven?

Marja van der Ende
Westlandse Fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland