Column Fietsburgemeester – Het Hele Westland (23-6-2021)

De sportiefste familie van Nederland

Burgemeester Arends luidt de toeter, een zetje in de rug zet mijn fiets in beweging voor kanker. Met de witte armband om fiets ik de Westlandse Kernenroute. Het is zaterdag 19 juni: de Team Westland BreakOut.

Die witte armband schept een band. Een familieband, zo voelt het. Steeds als ik groepjes fietsers, lopers, steppers en een enkele eenzame fietsers tegenkom, speur ik naar die witte armband. Om vervolgens luid aanmoedigend van beide kanten, elkaar te passeren. “Goed bezig!”, roep ik als ik de witte armband zie, al knijpend in mijn fietstoeter.

Voor één dag is Westland de sportiefste gemeente van Nederland, zoals organisator René van Dijk voorspelde. De fiets is het middel om donaties te werven. Of beter gezegd: de benen en armen zijn dat, want in elke kern kun je die dag iets doen als wandelen, powerwalken, yoga, sportlessen, voetballen, spinning. En die fiets is er voor het afleggen van de uitgepijlde 40 of 100 kilometerroute, met af en toe een omweggetje naar een Fietsen voor m’n eten-deelnemer die ook allemaal iets doen voor Team Westland.

De opluchting hangt in de lucht. Ook al is het coronaproof door alle kleinschalige evenementen, we kunnen weer eens een evenement aftrappen.
Laten er nog vele volgen! Voor dat familiegevoel. En om in mijn laatste maanden als fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland nog vaak actief te kunnen zijn.

Marja van der Ende
Westlandse Fietsburgemeester voor Fietsersbond Westland