Column Fietsburgemeester – Het Hele Westland (8-12-2021)

Geoliede kettingkast

“De houthakker moest tot diep in de nacht doorwerken, omdat hij geen tijd had om zijn bijl te slijpen”. Ooit stond bij een collega deze wijze uitspraak op zijn bureau, als herinnering aan een harde levensles. Ik ben de zin nooit vergeten.
 
Eerder dan de bedoeling draag ik binnenkort de fietsburgemeestersketting over aan mijn opvolger. Als je eigen ketting niet zo goed geolied is, gaat-ie roesten. Als de druk op die ketting te groot wordt, breekt-ie. Afgelopen jaar was een te gekke tijd, met alle activiteiten achter en voor de schermen. Prachtige aandacht voor Fietsersbond Westland om ons gezicht te laten zien. En een groeispurt naar landelijke dekking voor Fietsen voor m’n eten.
 
Keerzijde was dat ik onvoldoende tijd had om te doen wat ik het liefste doe: fietsen en daarover schrijven. Om het breken van de ketting te voorkomen, heb ik keuzes gemaakt: minder druk en beter onderhoud. Eerst die ketting weer goed smeren, zodat de schakeltjes weer soepel lopen.
 
Gelukkig is Fietsersbond Westland inmiddels een geoliede kettingkast. Schakels in de ketting kunnen nu makkelijk vervangen worden. Na bijna twee jaar activiteit is duidelijk waar we voor staan: meer fietsgeluk en fietsveiligheid in Westland. Door aandacht voor onveilige punten, meer en betere fietspaden, vergroten we het fietsplezier in onze eigen omgeving.
 
Ik wens mijn opvolger de tijd van haar leven toe! En de tijd om de ketting gesmeerd te houden en zaken gesmeerd te laten verlopen….
 
Fietsersbond Westland, bedankt!
 
Marja van der Ende
Fietsburgemeester vanuit Fietsersbond Westland

kettingkast